Een boek uitgeven in coronatijd...

Martin van Es vroeg iedereen: ‘Wat zou jij doen als…’

Door Nathalie van der Ploeg

Een paar maanden geleden ontmoette ik een bijzondere man: Martin van Es. Ondernemer, strateeg en bezig met het schrijven van een boek. Niet het zoveelste managementboek en ook geen zelf verheerlijkende autobiografie over zijn succesvolle carrière. Nee, hij was bezig met een roman-met-boodschap. Sinds die eerste ontmoeting werk ik met veel plezier samen met Martin aan zijn boekproject. Ik vertel er graag wat meer over. 

SWOT van de mensheid

De bevlogenheid van Martin werkt aanstekelijk, laat ik daarmee beginnen. Startpunt voor de roman Zeg maar Joe (Engelse titel: Call Me Joe) was een analyse van de huidige situatie van de mensheid, die hij met behulp van een old school SWOT had gemaakt. Strenghts, Weaknesses, Opportunities and Threads worden op passen gezet om de toekomstbestendigheid van een bedrijf te bekijken en dit keer dus om naar ons als mensheid te kijken. De uitkomst verontrustte Martin (en mij trouwens ook) en hij besloot er wat mee te doen. Het eerste resultaat hiervan is het boek Zeg maar Joe. 

 

Wereldwijd, mysterieus natuurverschijnsel

In Zeg maar Joe geeft Martin zijn ideeën vorm hoe we een betere wereld zouden kunnen creëren. Hoofdpersoon Joe duikt vanuit het niets op in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, direct na een wereldwijd, mysterieus natuurverschijnsel. Al snel trekt deze intrigerende man de aandacht overal naar zich toe. En dat is niet zo gek: Joe is onweerstaanbaar sexy, spreekt alle talen, geneest mensen, heeft een afwijkend DNA en geen vindbaar verleden. Wie is deze man?

Enter: Andrew Crofts

Ter voorbereiding sprak Martin met wetenschappers, politici, economen en geestelijk leiders en vroeg hen allen dezelfde vraag: wat zou jij doen als je de zeggenschap had over de wereld? Hoewel hij zelf graag (en goed) schrijft, kwam hij erachter dat een boek schrijven vakmanschap is. Hij besloot een ghostwriter te zoeken en kwam in contact met Andrew Crofts, die geïnspireerd raakte door de bevlogenheid van Martin en het boek samen met hem schreef. Lees hier hoe die ontmoeting ging: ‘If you were leader of the whole world, what would be the first thing you would do?‘ Anders dan bij zijn normale opdrachten staat Andrew dan ook samen met Martin op de cover.

En toen was er corona

Hoe mooi de coronacrisis ook past in en bij het verhaal over Joe, het zette wel al onze plannen voor het boek en de introductie ervan op zijn kop. De ondernemer in Martin zag gelukkig nog volop kansen en hij besloot zijn droom niet te laten varen, maar juist nog steviger te omarmen. Het maakt dat ik nu met heel veel plezier kan vertellen dat Zeg maar Joe bijna op de markt is. We zijn bezig met het voorbereiden van marketing- en PR-campagnes in Nederland en Engeland en ja, het is allemaal best lastig. Of (nog) lastiger. Maar het is ook een goed moment om je te laten inspireren en hoe kan dat nou beter dan met een fijn boek. Om na het lezen het boek door te geven, weg te geven en het met elkaar te hebben over de verhalen, personages, dilemma’s en soms radicale ideeën uit het boek. Wat zou jij nou doen als…

United for Better Business

Eind vorig jaar / begin dit jaar wist ik het: ik begin een nieuw initiatief en dat noem ik United for Better Business. Daarmee zet ik (internationale) media- en communicatieprojecten op, voor of in samenwerking met anderen. Dat doe ik dan alleen nog maar met leuke en inspirerende mensen en bureaus, en het einddoel moet altijd zijn dat er iets positiefs ontstaat. Hoe leuk is het dan dat mijn eerste positive impact project een boek is. Waarbij ik samenwerk met superleuke, interessante en knappe mensen uit Nederland en Engeland: allereerst natuurlijk Martin van Es zelf. Daarnaast werk ik in dit project met Andrew Crofts, Frank van der Knoop, Janet Limonard, Odette Lafère (MediaLaferes), Michiel Boek (Bureau Boek), Silvester Kok, Helen Lewis en Diana Ashlee (Literally PR), Bookmark Content en last but not least Geert Kimpen (London Books) en Clare Christian (RedDoor Press). 

Het boek is nu al te reserveren/bestellen via bol.com of Amazon, en ook gewoon via de eigen website: www.thejoeproject.eu. Vanaf 4 juni a.s. is het boek ook echt verkrijgbaar in de winkel en natuurlijk ook als ebook.

Ik ben heel benieuwd wat jullie van het boek vinden.